Kezdőlap | Kiadványaink > Zolna Matijević: Szabadka 1860.

Zolna Matijević: Szabadka 1860.

    Ormos Zsigmond, széles körű munkássága során a Bánságban uralkodó társadalmi viszonyok után érdeklődve, begyűjtötte többek között azt a Szabadka helytörténetére vonatkozó levéltári forrásanyagot is, melyet most teszünk közzé először.

Ma ezek a dokumentumok annak az Ormos Zsigmond családi levéltárának (Fondul familial – Ormos Sigismund) (1834–1893) a részét képezik, melyet a Temesvári Országos Levéltár őriz. A romániai levéltárak és a Vajdasági Levéltár közötti, a kutatásról és kölcsönös tapasztalatcseréről szóló, 1964-ben létrejött megállapodás alapján beindult a romániai levéltárakban található, Vajdaság területére vonatkozó levéltári anyag felkutatása és fényképezése. Így készültek el az Ormos Zsigmond családi levéltárából származó iratok mikrofilmjei is, melyek az újvidéki Vajdasági Levéltár mikrofilm-gyűjteményében kaptak helyet Ormos gyűjtemény – Temesvár cím alatt.

A Szabadkára és környező településeire (Sándor, Topolya, Pacsér, Moravica, Bajsa, Csantavér, Bajmok, Szeghegy és Feketics) vonatkozó etnológiai-topográfiai jelentéseket a Szabadkai Történelmi Levéltár kópiagyűjteményében (fotokópia formájában) őrizzük (F. 172.4.). A Szabadkára vonatkozó jelentést Flatt Endre „tartományi hercegségi biztos” állította össze.

 

                                                                                            (Részlet a szerző bevezető tanulmányából)

Műfaj: levéltári dokumentumok

Kiadás éve: 2011

    Szabadka rajz