Kezdőlap | Kiadványaink > Tér és idő 1918 után / Prostor i ...

Tér és idő 1918 után / Prostor i vreme nakon 1918 godine

A kisebbségi politizálás lehetőségei (tanulmányok) / Mogućnosti manjinske politike (studije)

          2012. február 18-án abból az alkalomból került megrendezésre a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében a Tér és idő 1918 után elnevezésű nemzetközi történészkonferencia, hogy a közönség és a neves tudósok méltó keretek között emlékezzenek meg a délvidéki/vajdasági magyarság első kisebbségpolitikai szervezetének, a Magyar Pártnak a megalakulására.

          A legújabb kutatások arra mutatnak rá, hogy a pártkezdeményezés, a pártépítés munkájában a végső szót ugyan Budapest mondta ki, a Jugoszláviába szakadt magyarság általános érdekérvényesítésének lehetséges irányvételét, a formálódó Magyar Párt programját és a kisebbségi jogok dogmatikájának a megfogalmazását a bécsi emigrációban élő Jászi Oszkáron kívül az ide – Szabadkára – szakadt októbrista emigráns újságíró, Dettre János és Grábel László pancsovai ügyvéd dolgozták ki. Ebben a munkában játszott kiemelkedő szerepet a Fenyves Ferenc tulajdonában lévő szabadkai napilap, a Bácsmegyei Napló.

          A Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság néhány évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre, hogy a történészek szakértelmével, tudásával, a kutatások során feltárt tényekkel felvértezve a két nép történelmi megbékélését előkészítse, illetve fényt derítsen a magyar–szerb múltat terhelő valamennyi eseményre, amely a második világháborúban, vagyis az 1941–1945 közötti időszakban történt.

          A kisebbségi kérdés, ebben az esetben a délvidéki magyarság történetének, múltjának a megértése, amely elválaszthatatlanul összefonódik az immáron többségivé lett szerbség históriájával, csak akkor lehetséges, ha figyelembe vesszük azt a tágabb közeget és periódust, amely az adott közösségtől függetlenül változott, viszont annak mindennapi életére, kisebbségmegőrző stratégiáira, céljaira és lehetőségeire jelentős, sorsdöntő hatást gyakorolt.

                   A múlt megértéséhez kíván tehát ez a konferenciakötet hozzájárulni. Az előadásoknak a szerzők által elküldött szövegét nem az elhangzásuk sorrendjében, hanem tematikájuk szerint csoportosítva adjuk közre magyar és szerb nyelven.

 

                                                                          (Részlet a szerkesztő – Dévavári Zoltán – utószavából)

Műfaj: történelmi tanulmányok

Kiadás éve: 2013

    Szabadka rajz