Kezdőlap | Kiadványaink > Káich Katalin: Identitáskeresésben

Káich Katalin: Identitáskeresésben

    Minden embernek, nemzetnek, településnek, városnak sajátos kultúrája van, olyan, amely kizárólag csak rá jellemző, azt is mondhatnák, identitása. Az identitás nagyon összetett kérdés, napjainkban sokan foglalkoznak vele. Káich Katalin a három fejezetre osztott kötetében erre keresi a választ.

   Az első részben önmagáról ír, hogyan alakította életét, identitását a szülővárosa, Zombor, annak kulturális hagyatéka, a szülői ház, az iskoláztatása során tanulmányai, az irodalom, a zene, a képzőművészet, valamint Hamvas Béla munkásságának megismerése, tanulmányozása.

   A második részben az identitás megközelítését különböző aspektusokból taglalja: a hagyományok, a népművészet, a közkultúra szempontjából. Mit tekintenek kultúrának napjainkban, milyen az emberek hozzáállása örökségükhöz, a néphagyományhoz, az általános kulturális törekvésekhez.

   A harmadik részben a színházkultúránk identitásformáló szerepét vizsgálja a vajdasági magyar színházak előadásait elemezve a hagyományosság és modernség szempontjából. Ez a kérdés fontos a színháztörténetünk szempontjából, ugyanis színházaink tevékenységét az utóbbi években ilyen szempontból nem vizsgálták.

 

                                                                                                                 (A szerkesztő összefoglalója)

 

Műfaj: művelődéstörténeti esszék

Kiadás éve: 2021

    Szabadka rajz