Kezdőlap | Kiadványaink > Danyi Magdolna: Enyhület és ...

Danyi Magdolna: Enyhület és felröppenés

     Danyi Magdolna 2012-ben kereste meg kiadónkat Enyhület és felröppenés című kéziratával. A tervek szerint a verseskötet az Életjel, a Forum és a Kortárs közös kiadásában jelent volna meg a 2013-as Ünnepi Könyvhétre. A költőnő tragikus hirtelenségű halála azonban lelassította a kiadással kapcsolatos munkálatokat. A kötet szerkesztői, mérlegelve az életművet, úgy döntöttek, hogy tiszteletben tartják a válogatást, ám e Függelékben közzéteszik azokat a verseket is, amelyek az előző kötetekben, valamint folyóiratokban már megjelentek, teljessé téve így a gyűjteményt.

     Danyi Magdolnának a hetvenes és a kilencvenes évek között három verseskötete jelent meg a Forum Könyvkiadónál. Az első 1975-ben (Sötéttiszta), a második 1988-ban (Rigólesen), a harmadik pedig 1995-ben (Palicsi versek) látott napvilágot. E kiadvány Werther nem lesz öngyilkos című fejezetének versei (a szerelem az velünk marad már kivételével) nem jelentek meg korábbi köteteiben, de jelen vannak a Versek éve antológiákban, valamint a Híd, a Tiszatáj és a Symposion folyóirat korábbi számaiban.

     A Függelékben közölt versek többsége ugyan megtalálható korábbi köteteiben, e kiadványban azonban nem tervezte megjelentetni őket. Lényeges megjegyezni azt is, hogy a négysoros, keresztrímmel és a szerelmes tudósok című versei nem lelhetők fel az előző kötetek egyikében sem, ezek csak a Versek éve antológia egy-egy számában jelentek meg. Az anyám és én című verse (lásd: 87. o.) pedig kizárólag a jelen kiadásban olvasható.

                                 

                                                                                                                                (A kiadvány jegyzete)

 

Műfaj: versek

Kiadás éve: 2013

    Szabadka rajz